Baugpropell – Gjør Båten Lettere å Håndtere

Dersom du ønsker en båt som er lettere å håndtere, kan det være lurt å investere i en baugpropell eller thruster. Med en baugpropell har du mulighet for å styre båten sidelengs.

Dette er ideelt når du skal legge til kai. Ved å kunne benytte baugpropellen til å navigere båten sidelengs, blir det lettere å få plassert båten på korrekt sted slik at du kan fortøye den.

Baugpropell har tidligere stort sett vært benyttet av større båter, men blir nå i større grad også benyttet på mindre fritidsbåter. Dette da det har kommet flere løsninger tilgjengelig som gjør det fornuftig å også benytte baugpropell på denne typen båter.

Baugpropellen kan monteres både på seilbåter og motorbåter. Man kan selv montere baugpropellen, men det finnes også mange verksteder som er villige til å hjelpe deg.

Ulike Typer Baugpropell

Det finnes et godt utvalg av ulike typer baugpropeller. Ved siden av ulike størrelser kan du velge mellom nedsenkbar baugpropell, tunnel eller utenpåliggende utvendig baugpropell. Baugpropeller finnes også som hydrauliske.

De ulike utgavene gir forskjellig motstand i vannet, samtidig som det kreves ulik montering. Ved montering av nedsenkbar eller innebygget tunnel-basert baugpropell må det skjæres hull i skroget. Her finnes det flere verksteder som kan hjelpe deg.

SG Marine i Leangbukta utenfor Asker, har eget båtverksted som har spesialisert seg på montering av baugpropell. De har også et godt utvalg av baugpropeller i deres nettbutikk.

Montere Baugpropell Selv

Mange velger også å montere baugpropell selv. Dette krever at man er litt nevenyttig, samtidig som man bør ha litt kunnskap rundt strøm og kabler.

Man kan kjøpe baugpropell i sett der man får med tilpasset tunell, propell, fjernkontroll/joystick og tilhørende elektronikk. Dette vil gjøre prosessen enklere.

De fleste leverandører av baugpropell vil kunne gi deg instruksjoner for hvordan utstyret skal monteres og klargjøres. Da det er nødvendig å ha båten på land under montering, kan det være greit å bli ferdig med montering av baugpropell før båtsesongen starter.

Mange velger derfor å montere baugpropell på høsten eller vinteren. Det er selvfølgelig også mulig å ta båten på land mens propellen monteres. Mange båtverksteder har også nødvendig kran og utstyrt slik at det går raskt å få båten på land.