Kartplotter til Fritidsbåt

Selv om sommeren i fritidsbåten bør være fokusert rundt opplevelser og fellesskap, er det også nødvendig å vite hvor man er og hvor man skal.

En kartplotter minner mye om en GPS, slik man finner i bilen, der man har et kart over området som beveger seg etter hvert som båten endrer posisjon.

På denne måten vil man med en kartplotter kunne vite hvor man er, og hva som befinner seg i nærheten. Om man har et sted man ønsker å seile til kan man plotte dette inn på kartplotterens kart, og motta anbefalte reiseruter.

Mange kartplottere er også utstyrt med ekkolodd, slik at man har bedre oversikt over hva som befinner seg under vann. Et ekkolodd kan hjelpe deg å unngå farer, men er samtidig også et nyttig verktøy om du er på jakt etter fiskelykke.

Koble Kartplotter til Radaren

Moderne kartplottere kan også kobles til ulike radarsystem. På denne måten vil du vite om fartøy som ligger i nærheten. En radar kan på denne måten være spesielt nyttig dersom det er mye tåke eller vanskelig vær.

Radaren vil også vise deg om det er større båter i nærheten, og om de er på vei i deres retning. Dette kan være av interesse dersom det er behov for å endre reiserute, eller flytte seg bort fra et fiskested.

Ekkolodd Gir Økt Fiskelykke

Ved å velge en kartplotter med innebygget ekkolodd vil du også ha mulighet til å øke fiskelykken. Her kan man benytte kartplotterens ekkolodd til å identifisere steinformasjoner under vann der det er naturlig å forvente at det er fisk.

Et ekkolodd vil også kunne vise fiskestimer på skjermen, slik at man kan finne områder der det er mye bevegelse. Dette er selvfølgelig nyttig for profesjonelle fiskere, men gir også litt ekstra moro for amatører som forsøker å få i land en fisk til middagen.

Kartplotter til Fritidsbåt

Kartplottere har til nå vært mest brukt i yrkesbåter, men blir i økende grad også mer vanlig på fritidsbåter. Dette skyldes at teknologien i dag er rimeligere, og derfor mer tilgjengelig også for private.

Kartplotteren bygges inn i båtens styrepanel, slik at man har skjermen lett tilgjengelig når man navigerer båten. Moderne båter har gjerne tatt hensyn til behovet for kartplotter når de har blitt utviklet.

Kartplotteren er også gjerne vanntett, slik at den lettere kan håndtere regn og sjøsprøyt. Sammenlignet med et nettbrett er dette derfor en stor fordel når man er ute på sjøen.

Legg opp Ruten i Kartplotteren

Før du setter ut på reisen vil det alltid være lurt å legge opp en rute, slik at du kan følge med hvor du skal. Ved hjelp av kartplotteren kan du orientere deg, og sørge for at båten følger den oppgitte ruten.

Dersom du har en autopilot kan du synkronisere denne med kartplotteren, slik at båten følger den oppgitte ruten automatisk. Dette er med på å gjøre båtferien enda mer behagelig.